Načítám data

Stáhni jako PDF



Výroční zpráva činnosti Muzea cenných papírů za rok 2009

Pro nadační fond založený v červnu 2008 byl rok 2009 prvním celým hospodářským rokem.


1407171174_P1130543 1407171174_P1130545

ČINNOSTI

I v roce 2009 byla hlavní činností prezentace na veletrhu Sběratel 2009, který se konal v Letňanech poté co areál v Holešovicích vyhořel..

Veletrh se konal na výstavišti ABF v Praze – Letňanech ve dnech 3.-5. září 2009. Tento ročník doznal mnoho změn. Kromě změny místa došlo především ke změně termínů jak na úplný počátek září tak i ve změně dní a to od čtvrtka do soboty. Tím, že nebyla pořádána světová výstava známek jako v roce 2008 byla návštěvnost přibližně na 12.000 osob.

Muzeum cenných papírů se prezentovalo především na prodejní ploše a opět byla naše propagace soustředěna především na propagaci značky MCP, navazování kontaktů a navazování na předcházející činnosti. Vzhledem k tomu, že byl veletrh těsně po prázdninách a v roce ekonomické krize, nebyl očekáván žádný významný počinek a šlo o udržení povědomí o naší značce.


PUBLIKAČNÍ A PROPAGAČNÍ ČINNOST

V roce 2009 byly poskytnuty materiály MCP v několika projektech.

Skoro již tradičně byly poskytnuty naše exponáty pro účely tisku kalendářů, tentokrát tiskárny OPTYS, spol. s r. o., která navázala na tradici Victoria Security Printing, a.s. Jednalo se však jen o šestistránkový kalendář.

V součinnosti nakladatelství DAS MEDIA, a.s. byla připravován druhý z katalogů historických cenných papírů. Jedná se o katalog cenných papírů
z oborů hotelů, lázní a sanatorií a MCP bylo jedním z hlavních poskytovatelů obrazových příloh. Nástupem ekonomické krize bylo vydání odloženo,
ale současně nebyl ani dokončen celý rukopis. Kniha by měla být vydána v roce 2010. Současně se pracuje na dalších dílech
a to oboru cukrovarů a dopravních společností.

V dubnu odvysílala Česká televize cyklus dokumentárních pořadů „Rodinné stříbro“ o našich významných firmách. Jedním ze šesti dílů byl i dokument o České spořitelně, kde bylo poskytnuto mnoho našich exponátů a byl použit i rozhovor s Rudolfem Píšou. Současně byly některé materiály použity
i v díle o čokoládovně Orion a likérce Stock Plzeň-Božkov. Pořad byl vysílán na ČT 2 a byl opakován koncem roku.

V součinnosti s agenturou Progres Partners Advertising, s. r. o., pořádající veletrh Sběratel, byla poskytnuta pro vystavení akcie společnosti Planet Hollywood, Inc. z našich sbírek a tato akcie byla prezentována s dalšími předměty jako hlavní lákadlo veletrhu. Akcie obsahuje podpisy slavných amerických herců. Ve dnech veletrhu byla odvysílána na několika televizích zmínka o probíhajícím veletrhu a ilustrativně akcie publikována. Na TV NOVA byla v hlavním vysílacím čase Televizních novin odvysílána celá reportáž o veletrhu včetně naší akcie opět doplněná o rozhovor se zástupcem muzea Rudolfem Píšou. Podobný rozhovor byl poskytnut i Českému rozhlasu.

Během října byl připraven další pořad pro Českou televizi v cyklu RETRO odvysílaný 18.10.2009, tentokrát na téma hazard, kde byla část věnována
i loteriím především o Československé státní loterii z let 1957-1989. V celý pořad byl rozdělen přibližně na třetinové úseky, z nichž 1/3 zaujaly exponáty z našich sbírek. Pořad byl v dalším období několikrát opakován na kanálech ČT 1, ČT 2 a ČT 24. Doposud je k dispozici v internetové podobě na www.retromanie.cz, kterou organizují režiséři pořadu.

Dále byly uzavřeny smlouvy o poskytnutí reprodukcí pro soukromé sbírky a pro publikování ve vydaných titulech. Prvním titulem byla kniha „120 let Moravské západní dráhy“, která však je připravována a v roce 2009 doposud nevyšla. Pro tuto publikaci byly poskytnuty dva exponáty místních drah. Podobně připravovaným titulem je titul „700 let od udělení privilegií řezníkům v Čechách“, který by měl vyjít opět až v roce 2010. Pro tuto publikaci
bylo poskytnuto 36 reprodukcí od akcií přes staré účty a pohlednice až po různorodé reklamní materiály z tématického okruhu řezníků a uzenářů.

Jediným vydaným titulem v roce 2009 byla publikace „Bezdružice – 550 let od povýšení na městečko – Minulost ve svědectví dokumentů“ vydané především jako publikace pro účely propagace Bezdružic jejíž autorkou je PhDr. Markéta Novotná ze Státního okresního archivu v Tachově. Kniha byla vyrobena koncem roku a MCP byl poskytnut výtisk do knihovny.

Pro účely výstavy „ZA SVOBODU! BE FREE!“ pořádané Národním muzeem k 20. výročí pádu komunistického režimu v Československu poskytlo MCP několik vkladních knížek z období měnové reformy 1953. Výstava je přístupná veřejnosti od 17.11.2009 do 6.7.2010.

Všechny tyto prezentace a činnosti vedou k propagaci projektu Muzea cenných papírů a ke zvýšenému zájmu o naše webové stránky a naše exponáty. V roce 2008 byla celková návštěvnost našich stránek 187.625 přístupů a v roce 2009 se jednalo o 292.559 přístupů tj. zvýšení o 55,92%.

Zvýšená návštěvnost stránek však vedla i k nelegálnímu stažení a dalšímu šíření reprodukcí z MCP jedním subjektem a v současné době je v řešení právní narovnání celé záležitosti včetně finančního vypořádání za poškození práv MCP a nedovoleného šíření reprodukce bez našeho souhlasu.


PŘÍSPĚVKY

Do 31.12.2009 bylo nadačnímu fondu poskytnuto 2.500,00 Kč celkem od dvou dárců.

Prezentace cenných papírů na kalendáři společnosti Optys, spol. s r.o. byly poskytnuty recipročně za poskytnuté kalendáře.

Poskytnutím reprodukčních práv byla získána částka 17.600,00 Kč.

Příjem MCP byl dále tvořen vypořádáním katalogu Pivovarů a sladoven od vydavatelství DAS MEDIA, a. s. poskytnutím 200 kusů pro účely muzea.

1407171174_P1130556 1407171174_P1130557

HOSPODAŘENÍ

Účetnictví bylo od zahájení činnosti vedeno účetní a daňovou firmou Jihlavská právní společnost s.r.o. podle účetních standardů platných
v České republice. Revizor účtů Jana Píšová průběžně kontrolovala zaúčtování jednotlivých položek a v sestavené závěrce neshledala žádnou závadu. K činnosti účetní firmy i k hospodaření naace, resp. k činnosti správní rady nebylo žádného vyjádření a sestavená závěrka byla posouzena
bez výhrad.

Praha 10. ledna 2010

Za Muzeum cenných papírů, nadační fond
správní rada